понедељак, 16. мај 2016.

Припремајући се за СаборСветогорски манастири су, још у марту месецу, примили писмо од надлежне им константинопољске Патријаршије, о Великом Свеправославном Сабору и темама које ће се на њему решавати. Очекује се да ће ових дана заседати Дупли сабор (сви антипросопи и сви игумани) који ће између осталог објавити и став Свете Горе поводом предстојећег Сабора. Како се седница Дуплог сабора ближћи, тако игумани атонских обитељи шаљу Свештеној општини, Протату, своје ставове о документима Свеправославног сабора.

На основу информација које се могу наћи на разним грчким порталима, манастири који су се до сада огласили углавном скрећу пажњу на тему: "Однос Православне Цркве са осталим хришћанским светом". 

Сматрају да у предсаборској документацији није јасно коришћење назива Црква, дајући низ замерки еклисиолошким темама.

Такође постављен је велики знак питања код теме "мешовитих бракова", који су у грчкој цркви, за разлику од СПЦ-а, потпуно непознати. Да напоменем да се на Светој Гори католици као и други неправославни хришћани у Православну Цркву примају само кроз чин крштења, док у нашој помесној Цркви постоји пракса само миропомазања.

Оци у својим посланицама наводе и то да ставови нису њихово пуко мишљење, кје може бити продукт гордости, већ да су на ову тему дуго прикупљали мишљења познатих савремених теолога. Треба напоменути и то да међу данашњим Светогорцима има доста доктора теолошких наука, некадашњих универзитетских професора, подвигом осведочених у вери и молитви.