понедељак, 19. јануар 2015.

Преминуо је пустињак Стефан Капсокаливит, пројавивши чудеса

У скиту Капсокаливија, упокојио се врлински старац Стефан у својој 75. години, од којих је 45 провео као монах.


Капсокаливија
Монах Стефан је живео у келији Св. Три Јерарха на Капсокаливији. Био је познат скитској братији по својим подвизима и примерном пустињачком животу. У својој келији није има ништа од вредних ствари.

келија старца Стефана

Оно што је несвакидашње у вези упокојења старца Стефана, јесте информација која кружи на појединим грчким интернет презентацијама. Поједини медији јављају да се старац упокојио још пре месец дана, али да је тек јуче пронађен у својој келији, да његово тело мирише благоугодним миомирисом, и да има изглед као да је још увек жив.

За сајт www.agioritikovima.gr старац Патапије из скита Капсокаливија је потврдио да је сахрана пустињака Стефана обављена јутрос након богослужења. Да је сахрањен испред своје келије, а не на скитском гробљу, јер је тело испуштало невероватан мирис. Такође, старац Патапије је потврдио да је отац Стефан преминуо бар недељу дана пре, те да тело нема знакове распадања и да му сви зглобови нормално функционишу.

Иначе, на Светој Гори постоји феномен да тела упокојених монаха немају мртвачку укоченост. Уколико би се укоченост код неког упокојеног монаха појавила, верује се да тај није живео доличним животом монаха.